Economie

Economie en bedrijvigheid

Dit is de eeuw van informatie en kleinschaligheid. Het internet is de belangrijke drijver voor nieuwe mogelijkheden van mobiliteit, sociale media, virtuele winkels en thuiswerken. Het aantal kleine bedrijven, zelfstandigen en Zzp-ers is de afgelopen jaren enorm gestegen, ook in Laren.

Gebruik maken van deze informatiemogelijkheden vraagt een goede nutsvoorziening: breedband glasvezel aansluitingen tot elke voordeur, Wi-Fi beschikbaar in alle openbare ruimtes en het centrum van het dorp. Vele gemeenten gaan ons daar al in voor, waarbij ook alarmdiensten, verzorging en dienstverlening hiervan gebruik kunnen maken. Er is meer behoefte aan ontmoetingsplekken waar mensen elkaar – ondersteund door internet – zakelijk of privé willen ontmoeten, een kans voor horeca-ondernemers om hiervoor mogelijkheden te scheppen.

De internetwinkels zijn een concurrent van de gewone winkel, maar de gewone winkel heeft één heel groot voordeel: het kan een fysieke beleving geven. En daarnaast slim gebruik maken van alle voordelen van het internet, mits het past in de beleving, de service en intimiteit die de klant zoekt. Voor winkeliers een mogelijkheid hun (lokale) klantrelatie te intensiveren en daarnaast lokale digitale dienstverlening te bieden.

Laren is goed bereikbaar – op het kruispunt van A1 en A27 – en heeft een charmante dorpskern met horeca en parkeergelegenheid voor allerhande zakelijke afspraken en bijeenkomsten. En prima werkomgeving voor de vele thuiswerkers en Zzp-ers die Laren rijk is.

Last but not least is een goede informatiebereikbaarheid belangrijk om de hoogwaardige toerist en bezoekers, die we graag te gast hebben in ons dorp en bij onze kunst- en cultuurinstellingen, aan te trekken. Reizen doet men tegenwoordig met en via internet. We zijn onderdeel van de metropool Amsterdam. Dus een digitale en virtuele aanwezigheid op reis- en cultuurmedia is van belang om ons dorp te propageren en aantrekkelijk te maken en te houden voor de kunstlievende reiziger.

Een goede lokale informatie-infrastructuur kan tegenwoordig met een publiek-private-samenwerking (PPS) prima worden ontwikkeld, zoals dat in andere gemeenten ook gebeurd. Ook van belang voor onze scholen en leerlingen. En belangrijk als we tot oudere leeftijd actief blijven, thuis blijven wonen en daar ook verzorgd kunnen worden. En natuurlijk voor een adequate communicatie met onze kleinschalige overheid.

Liberaal Laren heeft hierover een helder toekomstbeeld. En kent vele lokale initiatieven waar we een voorbeeld aan kunnen nemen. De economische winter loopt ten einde, de sneeuwklokjes bloeien al, de krokussen staan vol in knop. Nú investeren in de digitale toekomst helpt ons allemaal dit dorp modern, levendig, economisch gezond en leefbaar te houden. We hebben de kleinschaligheid van de toekomst al, laten we dit op korte termijn uit nutten . . . .

Dus wat staat ons te doen?

  • Ons bestemmingsplan centrum aanpassen aan deze nieuwe behoefte.
  • Een horeca-beleid opzetten om de kwaliteit en kwantiteit van de horeca passend binnen het kleinschalige dorpsbeeld te houden.
  • Kleinschaligheid van winkelpanden handhaven, om grote ketens te weren.
  • Initiatieven ontplooien om breedband glasvezel en Wi-Fi mogelijk te maken
  • Onderzoek naar mogelijkheden voor kleinschalige bedrijvigheid (bijv. houtzagerij)