Affiche Liberaal Laren 2006

(Artikel geplaatst in Larens Journaal November 2017)

Normaliter zou deze blog gaan over de megalomane plannen van een hotel op onze historische Brink aan de Torenlaan nr. 1. Weer zo’n plan van de VVD wethouder waar niemand, behalve de projectontwikkelaar beter van zal worden. Verkeerde plek aan de Brink, veel te hoog (4 verdiepingen), te groot waardoor 2 cultuurhistorische panden zullen moeten verdwijnen en de verkeerschaos naar de stoplichten toe zal nog erger worden. En het is nog maar de vraag of dit ‘hotel zonder horeca’ geen verkapte appartementenbouw is, want die zijn binnen dit plan toegestaan……..

Het college heeft tegen dit plan al ‘ja’ gezegd: hopelijk laat de gemeenteraad zijn gezonde verstand en historisch besef wél spreken, want met zulke Larense vrienden heb je geen Huizer fusie meer nodig om je centrum te laten slopen . . .

Fusieplannen Noord Holland

Dat brengt ons op het besluit van de Provincie: men zet de fusieplannen gewoon door, terwijl ze geen andere argumenten kunnen aandragen dan dat dit altijd het plan is geweest en met een regeerakkoord zwaaien dat nog niet eens door de kamer is. Dat Laren, Blaricum en Huizen op verzoek van Noord Holland gezamenlijk een goed onderbouwd voorstel hebben ingediend, wordt nonchalant met een paar zinnen naar de prullenbak verwezen. Over dit ondemocratisch regenteske besluit zonder draagvlak bij bevolking en bestuur, gaat de gemeente Laren opheldering vragen.

Niet dat we nog de illusie hebben dat hiermee de fusieplannen kunnen worden gestopt, want dan hadden we aan het begin van het proces als drie gelijkwaardige BEL-gemeenten naar de Provincie Utrecht moeten gaan, zoals Liberaal Laren destijds meermalen in de raad heeft voorgesteld. De getekende uitnodiging daartoe van de Commissaris van Koning te Utrecht hadden zowel Laren als Blaricum in huis . . .

Maar het minste dat wij nu van de Provincie Noord Holland kunnen eisen, is dat er valide wordt gereageerd op de inspanning die de HBEL gemeenten hebben geleverd richting NH om tot een oplossing te komen voor de bestuurlijke vraagstukken van deze regio.

Jacqueline Timmerman.

 

 

Share This