Zuchtend stemt ook Laren in met BV Vervoer maar scepsis is nog groot bij veel raadsleden . . .

Gooi en Eemlander vrijdag 15 mei 2020 Ronald Frisart

LAREN
Met heel wat scepsis ging de gemeenteraad van Laren woensdagavond akkoord met het plan dat de Regio Gooi en Vechtstreek zelf het zogeheten doelgroepenvervoer gaat uitvoeren. WMO-taxi, leerlingenvervoer en jeugdhulpvervoer worden ondergebracht bij de BV Vervoer. Alleen Bart Vos (Groen Laren) stemde tegen.

Karel Loeff (Larens Behoud) zei dat zijn fractie met ’dit loodzware dossier zeer geworsteld’ heeft. Larens Behoud wilde samen met de VVD voor elkaar krijgen dat niet het algemeen bestuur van de regio (wethouders) gaat toezien op de BV Vervoer, maar een raad van commissarissen. Die moet voor de helft bestaan uit onafhankelijke leden, ’deskundig en ervaren in soortgelijke bedrijven’. Johan de Bondt (VVD) betoogde dat zo’n raad van commissarissen ’het best denkbare adviesbureau is voor de allerlaagste prijs’. De motie daarover kreeg aller stem, behalve die van Vos (Groen Laren).

Nico Wegter (D66) stelde dat ’we een gok nemen en de praktijk moet uitwijzen of dat verantwoord is’. Unanieme steun kreeg hij voor het verzoek aan het college alles op alles te zetten om te zorgen dat het wagenpark van de BV Vervoer snel voor zeker de helft elektrisch aangedreven zal zijn. Erwin van den Berg (CDA) vertelde lang te hebben getwijfeld. Nu Laren als laatste moest besluiten en de andere raden al voor hadden gestemd, zag hij geen andere optie dan akkoord te gaan. Vos is en blijft tegen. Hij ziet niet in waarom Hop Taxi – dat de kern gaat vormen van de BV Vervoer – het onder leiding van ambtenaren wel goed zou gaan doen.

Amendement
Liberaal Laren (LL) kwam met een amendement dat het opnam voor Latax, dat al heel lang naar tevredenheid het WMO-vervoer in Laren verzorgt. LL wil de WMO-taxi voor Laren buiten de BV Vervoer houden.
Commotie ontstond toen Jacqueline Timmerman (LL) zei van een jurist te hebben vernomen dat aanbesteding van het Larense WMO-vervoer niet nodig is en dat het op een andere manier bij Latax kan worden ondergebracht. Wethouder Van Hunnik repliceerde dat haar adviseurs iets anders zeggen. Ze ontried het amendement ’met kracht’.

Motie met harde toezegging College
Na drie schorsingen bleek Timmerman bereid haar amendement (dwingende wijziging van het besluit) om te zetten in een motie. Die vroeg het college te onderzoeken hoe het nu precies zit en of het WMO-vervoer toch niet bij Latax kan blijven.
Uiterlijk 1 september moet dat duidelijk zijn. De motie kreeg aller steun.
De raad heeft dus besloten ook het WMO-vervoer naar de BV Vervoer te schuiven, maar zou blijken dat het toch anders kan, dan kan de WMO-taxi nog tot 1 januari bij de Regio worden weggehaald.

Share This